|
Maisslang Wordt het vaakst op straat aangetroffen. |
Dit naar aanleiding van de vele slangen die jaarlijks op straat gevonden worden.
Als er een onbekende slang gevonden wordt MOET er ALTIJD van uit gegaan worden dat het een giftige slang is, totdat het tegendeel onomstotelijk bewezen is.
Om een bijtincident te voorkomen is het van belang de volgende regels in acht te nemen indien de slang gezien wordt.
Slangen wonen niet in de buurt van mensen omdat zij de mens zo aardig vinden. De liefde gaat door de maag. Door de mens achtergelaten voedselresten e.d. lokken insekten en andere dieren die op hun beurt weer slangen aan trekken. Zorg daarom voor een propere omgeving. Zodat slangen daar niet zijn eten kan vinden.
Het is belangrijk te weten dat 80% van de beten, veroorzaakt door gifslangen, komt omdat men tracht een slang te doden, te pesten of te vangen. Een gifslang is er niet op uit om een mens schade te berokkenen. De mens staat immers niet op het menulijstje van de slang. Een slang zal de mens altijd uit de weg proberen te gaan. Als een gifslang uit verdediging bijt is 70% van de beten droog, dat wil zeggen dat er niet of nauwelijks gif wordt afgegeven. In de overige 30% van de beten wordt een kleine tot dodelijke hoeveelheid gif afgegeven. Door een slang op te jagen, of deze trachten te doden zal het dier uit nood een natte beet afgegeven. Een reden temeer om van het dier af te blijven. Een andere reden om van de slang af te blijven is dat heel veel slangen beschermde diersoorten zijn. Er staan hoge boetes op het verstoren en doden van deze dieren. Zie artikel. 24 natuurbeschermingswet. De boete zal er een zijn van de 4de categorie.
Kortom, de aanwezigheid van een onbekende slang is geen reden tot ongerustheid, mits de bovenstaande 8 regels nageleefd worden.
Een beet van een gifslang kan ernstige gevolgen hebben. Toch zal bij goede medische hulp de kans op overlijden ten gevolge van een gifslangen zeer klein zijn. Ga na een beet altijd naar een ziekenhuis, raak niet in paniek, gebruik geen aspirine, geen alcohol en overtuig je ervan dat je de beet zult overleven. Het ziekenhuis zal contact zoeken met SERPO waar vandaan zo nodig het tegengif (serum) geleverd gaat worden. Nogmaals 70% van de beten zijn droog en daarvoor is geen enkel serum nodig. Het bepalen of de beet nat of droog is moet aan deskundigen over gelaten worden.
Bent u ondanks bovenstaande nog enigszins ongerust of wenst u meer informatie neem dan contact op met reptielenzoo SERPO - Delft. Bij voorkeur per email of tel 015-2122184
Het Nederlandse klimaat buiten is niet geschikt voor de meeste exotische reptielen om daar de winter te overleven. Vindt een slang echter een plek waar het wel warm is, bijvoorbeeld in een tropische kas, in een kruipruimte, etc. dan kan zij onze winters daar overleven. Soorten die van huis uit in winterslaap gaan hebben nog minder moeite om ons klimaat te overleven. De kans op voortplanting van exoten is over het algemeen voor exoten in Nederland niet mogelijk, daar onze zomers daar (nog) te kort voor duren. We zien wel dat steeds meer sub-tropische dieren steeds verder naar het noorden oprukken. Zoals de zebraspinnen die nu al tot in Brabant gezien zijn.
Een houder* van een dier is ten alle tijden verantwoordelijk voor de gevolgen, voortkomende uit de gedragingen, van een dier dat onder zijn beheersmacht staat. Als zich een calamiteit voordoet, door dat dier, dan is de houder daarvoor verantwoordelijk. Tenzij aangetoond kan worden dat hij alles gedaan heeft wat redelijkwijs van hem verwacht kan worden om een calamiteit te voorkomen. Door bijvoorbeeld het dier in een deugdelijk verblijf te houden, op het verblijf aan te geven dat er een gevaarlijk dier in gehouden wordt, en er voor te waarschuwen. De ruimte waar het dier gehouden wordt op slot te houden. Ander voorbeeld is een bordje aan de deur met de mededelingen dat je hond bijt als je het erf onbevoegd betreedt. Gaat er dan toch nog iets mis doordat een inbreker onuitgenodigd binnenkomt, en deze flink gebeten wordt dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij de houder.
Kortom als een slang uit een terrarium ontsnapt, is de houder voor de gevolgen daarvan verantwoordelijk. Verder is deze ook strafbaar volgens artikel 425 Wetboek van Strafvordering omdat een gevaarlijk dier niet ongevaarlijk gehouden wordt. Want dan had de ontsnapping immers niet plaats kunnen vinden.
* De houd(st)er hoeft niet per definitie ook de eigenaar te zijn. Als een dier, bijvoorbeeld een hond, uitgelaten wordt is degene die de hond uitlaat op dat moment de verantwoordelijke.
Eigenijk niemand. Een verstekeling heeft per definitie geen eigenaar die erop aangesproken kan worden.
In geval van handelszendingen zou de importeur aangesproken kunnen worden. Verhaal halen zal echter heel moeilijk worden,
De ontsnapping van slangen en schorpioenen doet telkens weer de vraag opwaaien of het houden van dit soort dieren in Nederland verboden moet worden.
Voor de mening van "SERPO" klik hier
© SERPO 2003..05
Wat te doen om een beet te voorkomen.
Overleven exotische slangen ons klimaat?
Wat te doen bij een beet.
Slangen vangen.
Wie is verantwoordelijk bij een ontsnapt dier.
Wie is verantwoordelijk bij een verstekeling.
Discussie wel of niet verbieden gevaarlijke dieren.
De commotie rond de vermeende Lanspuntslang in Enkhuizen zal bij velen nog in het geheugen staan.